O Bali

Bali…..nazývané též „Ostrov bohů" je součástí pět tisíc kilometrů dlouhého řetězce indonéského souostroví, tvořeného více než sedmdesáti tisíci ostrovy. Bali leží 8° jižně od rovníku v souostroví Malé Sundy mezi ostrovy Jáva a Lombok.

Bali spadá do Indonésie, je jedním z Indonéských ostrovů. Sousedí s ostrovy Jáva - ten je vzdálen jen 3,2 km od Bali a s ostrovem Lombok. Hlavním městem ostrova je Denpasar, který leží na jihu ostrova. Ostrov Bali má na šířku asi 153 km a na délku cca 112 km. Nejvyšší horou země je v současnosti aktivní sopka Mount Agung s nadmořskou výškou 3142 metrů nad mořem. Poslední nebezpečná aktivita sopky byla v roce 1963.

Celé pobřeží ostrova Bali omývá Indický oceán. Co se týká pláží, na jihu ostrova jsou bílozlatavé, v ostatních částech ostrova převážně šedočerné vulkanické. Zajímavostí jsou chrámy obklopené vodou a také mořské rezervace s bílým pískem a spoustou korálových útesů, které lákají k potápění a šnorchlování.

Počasí na Bali

Díky rovníkové poloze převládá na Bali po celý rok tropické podnebí s průměrnými teplotami kolem 30°C. Přímé slunce je mimořádně ostré, obzvláště uprostřed dne. Od listopadu do března je na ostrově tzv. vlhká sezóna. Více prší a vlhkost vzduchu je až 85%. Od dubna do října pak nastává období sucha, kdy je slunečněji, ale i tak občas sprchne. Teplota na pobřeží je vždy vyšší než ve vnitrozemí. Plánujete-li výlet na sopku anebo turistiku ve vnitrozemí Bali, počítejte s ranními teplotami kolem 15° Celsia a raději si přibalte teplé oblečení.

Jídlo na Bali

Indonésie je proslulá svou kuchyní, která odráží vliv tradičních místních kultur muslimské a hinduistické. Základem místních jídel je rýže, kterou místní konzumují jako součást všech jídel dne včetně snídaně. Národní specialitou je jídlo příbuzné španělské paele tzv. nasi goreng, rýže opékaná se zeleninou, masem, vejcem a různými druhy koření. Oblíbenou přílohou k rýži jsou různé druhy tzv. curries, masa nebo zeleniny v aromatické omáčce.

Další místní specialitou je pečené sele (babi guling). Jídlo na Bali tradičně využívá koření a pálivé přísady (česnek, chilli, zázvor), proto nejste-li milovníky pikantních pokrmů, určitě obsluhu na tento fakt upozorněte. Samostatní kapitolou jídelníčku jsou ryby a mořské plody, které jsou na Bali vždy čerstvé a delikátní. Cenová dostupnost je velice dobrá: 1kg humr přijde na ca. 500.000 Rp, krab cca. 150.000 Rp, steak z tuňáka cca. 60.000 Rp.

Hotelové komplexy na Bali mívají specializovanou restauraci, ve které podávají pouze pokrmy z ryb a mořských živočichů. Plánujete-li stravovat se výlučně ve Vašem hotelu, počítejte s cenami přibližně jako v ČR. Jídlo v restauraci ve městě je levnější o 20–50%. Není potřeba se bát nákupu místních specialit ani ve stáncích s občerstvením přímo na ulici, nicméně zde budete potřebovat alespoň základní slůvka v místním jazyce. Ceny uvedené v restauračním jídelním lístku jsou vždy bez DPH a servisního příplatku, který činí kolem 15–20% (přesná výše je uvedena v jídelním lístku).

Ceny nápojů v obchodech jsou velice podobné těm českým: 1.5l láhev neperlivé vody lze pořídit od 3.000 Rp, 0.5l chlazeného zeleného čaje přijde na 10.000 Rp, dražší je pivo a alkoholické nápoje všeobecně. Ceny v restauracích jsou rovněž porovnatelné s českými, výjimkou jsou čerstvé ovocné džusy (výrazně levnější) a alkohol (výrazně dražší). Ceny v hotelu jsou navýšené úměrně jeho kategorii. Většina hotelů nabízí koktejlové happy hours s donáškou k bazénu nebo na pokoj.

Gecko Expedition logo Facebook